4.5/5

Waar op letten bij de aanschaf van een PVC-vloer?

Mooi hè…Een PVC-vloer. In gedachten zie je jouw droomvloer al liggen in de woonkamer. Of boven in de slaapkamers. Een PVC-vloer is een hele makkelijke vloer, die je in bijna elke ruimte kunt leggen. Als je op jacht gaat naar een nieuwe PVC-vloer dan kun je wel wat handige tips gebruiken toch? Want waar moet je op letten bijvoorbeeld? Wij geven ze graag!

Je PVC-vloer clicken of lijmen? 

Je kunt een PVC-vloer op twee manieren (laten) leggen. Door de stroken aan elkaar te verbinden met een klikverbinding of door het PVC te verlijmen op je ondervloer. Heb je een beetje ervaring in het leggen van vloeren? Dan zou je zelf een click PVC-vloer kunnen leggen. Dat is vergelijkbaar met het leggen van een laminaatvloer. Plak PVC, is PVC die je verlijmd op de ondervloer. Het is aan te raden om plak PVC te laten leggen door een professional. De ondergrond van een verlijmde PVC-vloer met super egaal zijn. Kleine oneffenheden blijven anders zichtbaar en dat is echt iets waar je op moet letten. Wil je weten of je beter kunt kiezen voor een plak- of click PVC-vloer? Laat je goed adviseren in de winkel. Aan de hand van je wensen en woonsituatie kunnen de adviseurs je vertellen welke vloer het beste bij jou past.  

 

In welke ruimte komt de vloer te liggen? 

Met een PVC-vloer haal je doorgaans een sterke vloer in huis. PVC kan tegen een stootje. Daar is de slijtlaag verantwoordelijk voor. En hoe dikker de slijtlaag; hoe slijtvaster de vloer is. Wil je een PVC-vloer in een ruimte die intensief gebruikt wordt? Bijvoorbeeld de keuken of woonkamer? Dan raden we je een vloer aan met dikkere slijtlaag, dan wanneer je de vloer in een slaapkamer laat of gaat leggen. 

 

Specifieke eigenschappen van de PVC- vloer 

Toplaag 

We vertelden net al dat het belangrijk is om te letten op de slijtlaag van de vloer. Maar ook de toplaag speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit van de vloer. De toplaag is de tweede laag van een PVC-vloer en heeft als functie om de dessin-laag te beschermen. Dat is de derde laag van een PVC-vloer. En ook hier geldt weer; hoe dikker de toplaag, hoe beter de bescherming. De toplaag heeft vaak een dikte tussen de 0,3 en 0,7 millimeter.  

 

Keurmerk 

Verder is het belangrijk om te letten op de keurmerken van een PVC-vloer. Er zijn verschillende keurmerken beschikbaar voor PVC. De belangrijkste is misschien wel het DIBt keurmerk. Dit keurmerk geeft de garantie dat de vloer 100 % veilig is. Ook het REACH keurmerk is belangrijk. Alle kunststof vloeren die in Europa verkocht worden moeten aan dit keurmerk voldoen. REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen en garandeert dat de vloer geen stoffen bevat die schadelijk zijn voor de gezondheid.  

 

Waterbestendigheid 

Wil je de PVC-vloer in de badkamer leggen? Ook dat kan. PVC is waterbestendig. Laat je wel goed adviseren als je gaat voor PVC in je badkamer. En we raden je ook aan om de vloer te laten leggen door een professional. Zo weet je zeker dat de vloer echt goed ligt.  

  

Uitstraling van de vloer 

In eerste instantie werd een PVC-vloer veel gekozen om de houtlook van de vloer. De laatste jaren is PVC met houtmotief nog realistischer geworden en staan ze garant voor een zeer sfeervolle uitstraling. Je kunt inmiddels kiezen uit verschillende plankbreedtes. Bijvoorbeeld extra brede PVC-stroken. Ze laten je ruimte groter lijken en zijn dus heel geschikt om te leggen in kleinere ruimtes. Iets anders dan PVC in houtlook? Wat dacht je van PVC vloeren met een stoere betonlook? De PVC-tegels zijn bijna naadloos te leggen en verkrijgbaar in verschillende natuurlijke kleuren. Of je kiest voor een PVC-vloer met hout- of betonlook hangt af van jouw smaak en je interieur. En natuurlijk kan een adviseur je helpen bij het maken van de juiste keuze.  

 

Hongaarse punt of toch visgraat? 

Gezwicht voor een PVC-vloer in de authentieke houtlook? Dan kun je kiezen voor rechte planken, maar je kunt de vloerdelen ook in een punt laten leggen. Maar voor welk type punt kies je? De immer populaire visgraat of toch de Hongaarse punt, die steeds gewilder wordt. Deze vloeren lijken op elkaar, maar het verschil zit ‘m in de hoek waarin de vloer gelegd wordt. Bij visgraat PVC worden de vloerdelen telkens haaks, in een hoek van 90 graden tegen elkaar geplaatst. Bij de Hongaarse punt zijn de vloerdelen schuin afgesneden en worden ze in een hoek van 45 of 60 graden tegen elkaar gelegd. Een Hongaarse punt vloer is goed te herkennen aan de V-vorm die zich steeds herhaalt. Wil je een nieuwe PVC-vloer laten leggen in een grotere ruimte? Bedenk dan dat visgraat hier wat drukker kan ogen. Het patroon ziet er door de asymmetrie onrustiger uit. Een vloer in een Hongaarse punt oogt in grote ruimtes juist wat rustiger en kan daarom een betere keuze zijn. Goed dus om hier op te letten bij het maken van je keuze.  

 

Een lichte of donkere PVC-vloer? 

Verschillende eikenkleuren, vergrijsd of zelfs in het bijna wit en zwart…PVC-vloeren zijn in tal van kleurtinten verkrijgbaar. De kleur van je PVC-vloer is van invloed op de sfeer en uitstraling van de ruimte. Een lichte PVC-vloer kun je eigenlijk in elke ruimte leggen. Klein of groot. Dat geldt niet voor donkere vloeren. Een donkere vloer in een kleinere ruimte kan de ruimte nog kleiner doen lijken en dat wil je natuurlijk voorkomen. In grotere ruimtes met veel daglicht kun je juist heel goed een wat donkerdere vloer leggen. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de vloer een match vormt met de rest van je interieur. Wil je graag een Scandinavische woonstijl? Kies dan bijvoorbeeld voor een white wash PVC-vloer of heel lichtgrijs PVC. En ben je weg van een meer industriële woonstijl? Dan leg je een mooie, robuuste basis met een grijze PVC-vloer in betonlook.  

 

Denk ook aan een nette afwerking van de vloer 

Je nieuwe PVC-vloer is pas echt helemaal af als de afwerking ook goed is. Het puntje op de i zeg maar. Die afwerking zal bestaan uit het plaatsen van plinten. Je kunt elke soort plint in combinatie met een PVC-vloer plaatsen. Vaak wordt gekozen voor een MDF-plint. Deze plinten zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar en in verschillende stijlen en kleuren. Bij de aanschaf van je nieuwe vloer adviseren wij je graag over alle mogelijkheden.  

Over Floorsee

Welkom in onze Floorsee woonwinkel in Zwolle. Wij leggen jouw perfecte vloer en laten jouw ramen ‘shinen’ met onze raamdecoratie. Wat je woonsituatie, interieur en budget ook is, bij ons kun je rekenen op: topkwaliteit producten, veel en ruime keuze, deskundig en eerlijk advies, een geolied proces en vakkundige stoffeerders. Wij zorgen dat alles super geregeld is, van oriëntatie tot en met leggen of ophangen. Stap gewoon eens binnen in onze winkel en ervaar het zelf.