4.5/5

Pvc-vloer & vloerverwarming – een super duo!

Een stijlvolle en duurzame vloer? Dat is een pvc-vloer. Deze vloer wint de harten van menig vloerenzoeker. Eén van de voordelen van deze vloer is dat een pvc-vloer en vloerverwarming heel goed samen gaan. Comfortabel, duurzaam en aangenaam dus! Maar er bij elke soort pvc-vloer vloerverwarming mogelijk? En wat is de beste pvc-vloer voor vloerverwarming? We vertellen je het in dit blog.

Vloerverwarming pvc-vloer ideale combinatie

Waarom een pvc vloer zo geliefd is? Omdat het een vloer met allure is, maar ook onderhoudsvrij en veelzijdig. En die veelzijdigheid komt goed van pas wanneer het gaat over vloerverwarming. Want in steeds meer huizen wordt gekozen voor vloerverwarming. Dat maakt radiotoren onder de vensterbank, of op een andere plek aan de muur overbodig en zorgt voor meer ruimte. Niet elke vloer is zomaar geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming, maar een pvc-vloer en vloerverwarming vormen wel een goede combinatie.

Waarom kiezen voor pvc-vloer met vloerverwarming?

Een heerlijk gevoel; met blote voeten over een warme vloer lopen. Eén van de grootste voordelen van een pvc-vloer in combinatie met vloerverwarming is de goede warmtegeleding. Dat heeft te maken met de thermische geleidbaarheid van pvc. Hierdoor wordt warmte gelijkmatig door de vloer verspreid, met als resultaat een comfortabele en constante warmte in de ruimte. Maar er zijn natuurlijk nog meer voordelen.

Zo is een ander voordeel van een pvc-vloer en vloerverwarming dat de vloer heel goed bestand is tegen de warmte van het vloerverwarmingssysteem. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je mooie, nieuwe vloer kromtrekt, beschadigt of vervormt. Zelfs na jaren intensief gebruik van de vloerverwarming blijft een pvc-vloer er mooi uitzien.

Een derde voordeel is dat een pvc-vloer en vloerverwarming je een efficiënter energieverbruik opleveren. Omdat een pvc-vloer in staat is om de warmte goed te geleiden en vast te houden, kan vloerverwarming in vergelijking met een radiator op een lagere temperatuur gezet worden. Je verbruikt hierdoor minder energie en verlaagt de stookkosten. Je bespaart dus op termijn eigenlijk geld met een pvc-vloer en vloerverwarming.

Het vierde voordeel heeft te maken met de esthetiek van de vloer. Vroeger lagen er de meest prachtige houten visgraatvloeren in kastelen en landhuizen. Het leggen was heel arbeidsintensief en kostbaar en vloerverwarming bestond uiteraard nog niet. Nu kun je die fraaie stijl van vroeger eenvoudig creëren met een visgraat pvc-vloer en dan ook nog in combinatie met vloerverwarming!

Is bij elke soort pvc-vloer vloerverwarming mogelijk?

Die vraag wordt vaak gesteld, en kunnen we met ‘ja’ beantwoorden. Het is ook niet zo dat er speciale pvc-vloer vloerverwarming aangelegd hoeft te worden. Wel is het zo dat je met een aantal zaken rekening moet houden. Waaronder:

  • De vloerdikte: Check altijd of de vloerdikte van de pvc-vloer geschikt is om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Een te dikke vloer heeft een negatieve invloed op de warmteoverdracht, terwijl een te dunne pvc-vloer niet voldoende isolatie biedt. Vaak is een pvc-vloer met een dikte van 2 tot 4 millimeter goed geschikt om te gebruiken met vloerverwarming
  • De R-waarde: De R-waarde geeft de warmteweestand van de vloer aan. Hoe lager de R-waarde, hoe meer de warmte door de vloer wordt geleidt. Controleer dus altijd of de fabrikant de pvc-vloer heeft getest en aanbeveelt in combinatie met vloerverwarming
  • Verlijming: Plak-pvc geleidt warmte beter dan click-pvc. Het is bij plak-pvc wel belangrijk om de vloer goed te verlijmen op de ondervloer. Dit zorgt voor een optimale warmteoverdracht en je voorkomt dat de vloer verschuift of losraakt van de ondervloer. We adviseren je dan ook om het verlijmen van een pvc-vloer altijd aan een professional over te laten.
  • Garantie: We benoemen ‘m als laatste, maar dit is zeker niet de minste! Controleer altijd of de fabrikant garandeert dat je de pvc-vloer in combinatie met vloerverwarming kunt gebruiken.

Onderhoud pvc-vloer met vloerverwarming

Een pvc-vloer met vloerverwarming hoeft niet op een andere manier gereinigd te worden dan een pvc-vloer zonder vloerverwarming. Wel is het belangrijk om (te)hoge temperaturen te vermijden. Want pvc-vloeren zijn hittebestendig, maar extreem hoge temperaturen kunnen beschadigingen veroorzaken aan het pvc. En stel de vloerverwarming altijd in op de aanbevolen temperatuur. Daarnaast is het zo dat een pvc-vloer met vloerverwarming wat sneller droogt als de vloerverwarming aanstaat. Misschien heb je dan de neiging om de vloer natter te dweilen, we adviseren je om dat vooral niet te doen. Te veel vocht kan in de vloer dringen en zorgen voor problemen. Gebruik een lichtvochtige dweil en maak een sopje met een reinigingsmiddel dat geschikt is voor het schoonmaken van een pvc-vloer.

Heb of wil je vloerverwarming en ben je op zoek naar een nieuwe vloer? Dan is pvc een hele goede optie. Of je nu houdt van een betonlook pvc, houtlook pvc of andere stijl. Een pvc-vloer met vloerverwarming geeft je een hoop woonplezier! Bezoek gerust onze winkel voor meer advies. We vertellen je graag meer over onze pvc-vloeren en de mogelijkheden met vloerverwarming! Of lees onze blog: PVC of laminaat bij vloerverwarming.

Over Floorsee

Welkom in onze Floorsee woonwinkel in Zwolle. Wij leggen jouw perfecte vloer en laten jouw ramen ‘shinen’ met onze raamdecoratie. Wat je woonsituatie, interieur en budget ook is, bij ons kun je rekenen op: topkwaliteit producten, veel en ruime keuze, deskundig en eerlijk advies, een geolied proces en vakkundige stoffeerders. Wij zorgen dat alles super geregeld is, van oriëntatie tot en met leggen of ophangen. Stap gewoon eens binnen in onze winkel en ervaar het zelf.