4.5/5

Je gordijnen laat je liever niet krimpen

Zwierig hangen ze voor het raam; je gordijnen. Ze geven je woonkamer of slaapkamer sfeer, zorgen voor privacy en kunnen de ruimte lekker donker maken. En natuurlijk wil jij je gordijnen zo lang mogelijk mooi houden. Op een mooie lentedag of koude, zonnige winterdag kun je ze buiten uithangen en laten luchten. Na zo’n dag buiten ruiken ze weer heerlijk fris. Soms is het nodig om je gordijnen wat uitgebreider te reinigen, maar dan wel met zorg. In dit blog leggen we je graag uit hoe jij je gordijnen het beste kunt reinigen.

Gordijnen zijn er in verschillende soorten en maten. Van luchtige vitrages tot zware velours gordijnen. En van kamerhoog tot net over de vensterbank. Bijna altijd open, of vaak gesloten. En hoewel gordijnen niet veel onderhoud nodig hebben, komt er een moment dat ze gewassen moeten worden. Het is het beste om je gordijnen niet te vaak te wassen. Zo’n 1 keer per jaar is voldoende. Tussendoor kun je je gordijnen buiten laten luchten of insprayen met een lekkere gordijnspray. Dan ruiken ze weer lekker fris.

Zelf wassen of naar de stomerij?

Gordijnen zijn krimpgevoelig en je wilt natuurlijk niet dat ze na een wasbeurt ineens wel heel ver boven de vloer of vensterbank hangen. Daarom adviseren wij eigenlijk altijd om je gordijnen chemisch te laten reinigen door een stomerij. De kwaliteit van het gordijn blijft dan het beste. Wil je ze toch liever zelf wassen? Volg dan vooral de geldende wasvoorschriften en houd rekening met wat krimp van je gordijnen.

Tips bij het zelf wassen van je gordijn

  • Haal voor het wassen de gordijnhaken uit het gordijn
  • Met de hand wassen? Was de gordijnen in een bad of teil gevuld met veel water en wasmiddel en haal de gordijnen er na het wassen meteen uit.
  • Wanneer je de gordijnen in de wasmachine wast, denk er dan aan dat er genoeg ruimte in de trommel overblijft.
  • Was het gordijn op de temperatuur zoals aangegeven
  • Gebruik bij voorkeur een bont- of fijnwasmiddel om verkleuring te voorkomen
  • Liever niet boenen en uitwringen
  • Hang je gordijn altijd nat op

Wasvoorschriften

Velours gordijnen nooit zelf wassen

We raden je absoluut af om velours gordijnen zelf te wassen. De stof kan dan heel hard worden en kreukelen. Dat is zonde van zo’n mooie rijke stof. Je ziet ze toch liever in volle glorie hangen.

Inbetweens en vitrages zelf wassen

Vitrages en inbetweens kun je zelf wassen. Volg dan natuurlijk wel goed de wasvoorschriften. Door het materiaal zijn ze minder krimpgevoelig dan overgordijnen. Omdat de stof van een inbetween of vitrage wat delicaat kan zijn, raden we je aan om ze in een waszak te stoppen.

Tip: bekijk onze elektrische raamdecoratie.

En strijken dan?

Wist je dat heel veel gordijnen zijn voorzien van een kreukherstellende finish? Dat betekent dat de kreukels er, nadat je ze hebt gewassen, vanzelf uitzakken na een paar weken. Strijken is dus vaak helemaal niet nodig. Bovendien kun je zo onnodig schade veroorzaken aan je gordijnen. Ze kunnen vervormen of juist gevoeliger worden voor kreukels.

Persoonlijk advies

Jouw nieuwe gordijnen heb je met zorg uitgezocht en je wilt natuurlijk dat ze er zolang mogelijk goed blijven uitzien. Wanneer wij je nieuwe gordijnen komen ophangen, vertellen we je ook altijd hoe jij ze het beste kunt onderhouden. En als je een vraag hebt over het onderhoud van je gordijn kun je ons natuurlijk bellen of een bezoekje brengen aan onze winkel.

Gordijnen die er altijd mooi uitzien; of ze nu net nieuw zijn of al een tijdje hangen!

Over Floorsee

Welkom in onze Floorsee woonwinkel in Zwolle. Wij leggen jouw perfecte vloer en laten jouw ramen ‘shinen’ met onze raamdecoratie. Wat je woonsituatie, interieur en budget ook is, bij ons kun je rekenen op: topkwaliteit producten, veel en ruime keuze, deskundig en eerlijk advies, een geolied proces en vakkundige stoffeerders. Wij zorgen dat alles super geregeld is, van oriëntatie tot en met leggen of ophangen. Stap gewoon eens binnen in onze winkel en ervaar het zelf.